WWW - Uniwersytet Medyczny w Lublinie test

SEKCJA D: Analityka żywności

Przewodniczący Sekcji
prof. dr hab. Piotr Szefer
dr hab. Radosław Kowalski
 
Zakres tematyczny sekcji:
 
a. Ocena jakości żywności: 
 
  • Analityka makroskładników żywności – białek, profilu aminokwasów, cukrów, węglowodanów, lipidów
  • Substancje bioaktywne w żywności: witaminy, polifenole, sterole ich analityka i ocena aktywności antyoksydacyjnej
  • Oznaczanie składu mineralnego produktów spożywczych : obecności pierwiastków śladowych
  • Ocena autentyczności żywności (miodów pszczelich, win, gatunków oliwy i olejów roślinnych, itp.)
 
b. Bezpieczeństwo żywności:
 
  • Substancje obce pochodzące ze środowiska. Analityka obecności ksenobiotyków – pestycydy, herbicydy itp, zawartości metali toksycznych oraz azotanów
  • Analityka pozostałości substancji leczniczych (antybiotyków, hormonów) w produktach zwierzęcych
  • Analityka w kontroli zmian chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych w czasie przetwarzania i przechowywania żywności, prowadzących do powstawania niepożądanych związków
 
c. Problemy dodatkowe:
 
  • Suplementy diety – aspekty analityczne
  • Rozwój technik i metod analitycznych w ocenie jakości żywności

X Polska Konferencja Chemii Analitycznej

 

Serdecznie zapraszamy na

 

X Polską Konferencję Chemii Analitycznej

 

Lublin, 1-5 lipca 2018

 

"Od chemii wszystko się zaczyna"

 

Konferencja jest organizowana przez Komitet Chemii Analitycznej PAN i Wydział Farmaceutyczny UM w Lublinie

we współpracy z akademickim środowiskiem Lublina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komunikaty

15.02.2018

www.pokocha2018.pl


Strona konferencji już działa pod adresem www.pokocha2018.pl.
więcej

Opis

Akapit ze strony: